Wanneer je niet een al te grote portemonnee hebt of misschien je geld liever aan andere dingen wilt uitgeven is het toch nog heel goed mogelijk om af en toe een lekker en relatief goedkoop visje op je bord te hebben liggen. Je hebt hiervoor verschillende opties. De een wat exclusiever dan de ander. Een van de goedkoopste vissoorten is bijvoorbeeld de witvis die verkrijgbaar is in de supermarkt. Vooral de vis uit de diepvries. Wanneer je dit niet liever wilt, bedenk je dan dat het in winkels voor kan komen dat vis sowieso al bevroren is geweest en slechts is ontdooid om weer verkocht te kunnen worden als verse vis.
waarom is de ene vissoort duurder dan de ander?
De grootste reden waarom de ene vissoort nou eenmaal duurder is dan de andere vissoort is vooral het feit dat bepaalde vissoorten in deze tijd simpelweg een stuk schaarser zijn geworden. In het verleden is er op bepaalde vis, zoals de schelvis, te veel gevist en is het teveel geconsumeerd. Hoe zeldzamer de vis, hoe duurder deze is. Dat is op heel veel situaties van toepassing. Verder worden tegenwoordig veel vissoorten gekweekt. De goedkopere vis is daarom de vis die in vele getale zowel gevangen als gekweekt wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de pangasius filé of de tonijn.
De grote wisseltruc
Bij de verkoop van vis wordt nog al eens gebruik gemaakt van de onwetendheid van de eter. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je in een restaurant kabeljauw besteld maar in werkelijkheid een pangasius op je bord krijgt. Voor de leek kan de smaak op elkaar lijken maar de kwaliteit van de vis is in werkelijkheid toch wel een beetje anders. Zo is pangasius vrijwel altijd gekweekt en kabeljauw juist niet. Dit is voor de verkoper natuurlijk een stuk goedkoper. Gelukkig zal je dit bij een goede viswinkel of visboer op de markt niet snel overkomen. Je kunt natuurlijk altijd even vragen hoe het allemaal zit. In het ene seizoen zijn bepaalde vissoorten ook goedkoper dan in het andere seizoen. Doe er je voordeel mee.