Er zijn vele verschillende soorten vis om te eten en daarbij ook nog eens veel verschillende manieren om die vis te bereiden. Er zijn in Nederland dan ook veel visrestaurants die vis op de kaart hebben. Dit zijn veelal zalm, schaaldieren en witvissen. Dan wel gebakken, gerookt of nog koud (rauw). Om wat voorbeelden te geven wat betreft het bereiden van vis hieronder wat opties. Vraag ook je visboer om exclusieve tips. De echte kenner zal je hier graag bij helpen.
De gebakken vis
Bij het bakken van vis is het belangrijk om de visjes eerst goed droog te deppen. Dit doe je natuurlijk pas wanneer je de vis in huis hebt. Als je echt verse vis wilt eten, ga dan naar de echte visboer. Dan weet je altijd zeker dat je vis koopt dat goed past in het seizoen en dus op zijn lekkerst is. Na het droogdekken bedek je de vis licht met bloem en wat peper en zout. Voor het daadwerkelijke bakken is het lekker om een combinatie van boter en olie te gebruiken. Op deze manier krijg je zowel een smakelijk als knapperig visje op je bord.
De gerookte vis
Het roken van een vis vraagt meer expertise dan je zou denken. Het is niet te vergelijken met het bakken van vis. Dat is namelijk iets wat iedereen kan en waar iedereen de waren voor in huis heeft. Voor het roken van vis heb je een speciale rookkast nodig. Zo’n rookkast is er in verschillende soorten en maten. Per soort vis zijn er ook weer andere manieren van roken. Er zijn vaak ook speciale cursussen om de verschillende manieren van roken onder de knie te krijgen.
Vis uit de oven
In deze tijd van gezond eten is het gebruik van de oven tijdens het koken steeds populairder geworden. Er wordt vrijwel alleen gebruikt gemaakt van de hitte om het eten klaar te maken en weinig boter, olie of andere toegevoegde dikmakers. Vooral het gebruik van vele verschillende kruiden kunnen een vis uit de oven tot een culinair hoogstandje maken. Vraag je lokale visboer voor de lekkerste bereiding.