Kaviaar is in de volksmond nou eenmaal het eten van de elite. Mensen noemen het in een zin met rijk en duur en luxe. Is er een luxe diner waar je voor bent uitgenodigd zal je je misschien gaan afvragen of je kaviaar voorgeschoteld zult krijgen. Hoe komt dit toch? Waarom is Kaviaar dan zo duur in vergelijking met andere soorten vis. Het frappante detail bij dit voedsel is dat degene die het eten of al gegeten hebben meestal niet heel erg enthousiast zijn. De structuur en de smaak zijn niet zoals de meesten van ons gewend zijn en toch zijn veel mensen erop gebrand het een keer te eten. Iets wat onbereikbaar is wordt door de mens vaak gezien als een delicatesse. De prijs van het product helpt hier uiteraard goed aan mee. Hoe duurder een product, hoe exclusiever het wordt.
Wat is kaviaar precies?
Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Het zijn namelijk de onbevruchte eitjes van een vis, de steur. Deze eitjes zijn zwart maar brengen geld op als goud. De steur wordt bedreigd en juist daarom worden zijn eitjes, de kaviaar, nog schaarser en dus waardevoller en duurder om te eten. Onbevruchte eitjes worden bij een vis ook wel de ‘kuit’ genoemd. Kaviaar is dus de kuit van een steur. Op het moment moet een steur nog steeds gedood worden om zijn kuit te oogsten. Dit werkt het uitsterven natuurlijk flink in de hand. Hoe groter en glaziger de onbevruchte eitjes zijn, hoe lekkerder en van betere kwaliteit ze zijn. Deze zullen dus nog meer geld op leveren.
Kaviaar op een lepeltje
Kaviaar is dus een delicatesse en wordt dan ook niet als een hoofdgerecht geserveerd. Je zult het vaak als een klein hapje of als een amuse aangeboden krijgen. Meestal op een klein lepeltje zodat je het in een keer en netjes in je mond kunt stoppen. Het zijn nou eenmaal allemaal kleine eitjes bij elkaar, kleine zwarte bolletjes. Een kilo van die zwarte bolletjes kost al snel 1500 euro. Dan kun je ook niet al te grote porties uitserveren.